Beschrijving en localiseren verschillende gekende structuren.
- Cluster Zuidelijk van kruispunt Groenestaakstraat - Eeklostraat
- Observatiepost bij deze cluster Noordoostelijke op de Groenestaakstraat
- Observatiepost bij Noordelijke cluster langs Eeklostraat
- Cluster noordelijk van kruispunt Groenestaakstraat - oostelijk van de Eeklostraat
- Generaal Commando en FLAK-stelling
- Cluster van 2 structuren nabij kasteeldomein Kervyn
- Cluster van 5 structuren nabij kasteeldomein Vyncke Bovyn
- Observatiepost bij deze cluster op domein Vyncke Bovyn
- Enkele loodsen langs westkant Groenestaakstraat
|
Overzicht van de Duitse WO II structuren gebouwd te Mariakerke en Wondelgem
De structuurtjes waarvan in deze reportage sprake, zijn allen terug te vinden in de zone ingesloten tussen de Brugsevaart en centrum Wondelgem. Als noordgrens van de zone waar nog structuurtjes te vinden zijn en waar gekend is dat er waren, is er de huidige Industrieweg, de R4. De centrale as waar rond de meeste structuurtjes zijn opgetrokken, is het kruispunt gevormd door de Groenestaakstraat en de Eeklostraat te Mariakerke. Deze straat gaat over in de Botestraat op grondgebied Wondelgem.
De grote massa van structuren (is en was) te vinden rond dit kruispunt, er waren uitlopers van een soort vooruitgeschoven posten in noordelijke richting tegen de R4 bij het kasteel van Kervijn (na een brand volledig heropgetrokken en heden het advocatenbureau Van Steenbrugge.
Ook meer naar het centrum van Wondelgem toe vindt men een gelijkaardige maar met nog meer structuren kasteeldomein terug, namelijk dit van Vyncke - Bovyn.
Waar horen deze structuren historisch bij
Deze structuren zijn allen te koppelen aan het Duitse 89e Armee. Dit had sinds 1942 tot de bevrijding in 1944 als taak de bewaking van de Antwerpse haven die toch ook voor geallieerde invallers van cruciaal belang zou blijven. Het hoofdkwartier van dit 89e Armee bevond zich dan ook gedurende gans deze periode in Antwerpen. De ervan deel uitmakende eenheden wisselden gedurende bezettingsperiode wel geregeld. Dit 89e Armee Korps (89 AK) had zijn eigenlijke hoofdkwartier in Antwerpen in een bunker die nu nog altijd gebruikt is als het Bunkermuseum, gelegen langs de Acasialaan in het Middelheimpark.
Dit 89e Legerkorps stond vanaf 1943 in voor de verdediging van de Scheldemonding. KVA 1 was bevoegd voor de verdediging van Walcheren, KVA 2 voor de zone Terneuzen tot Blankenberge, KVA 3 voor de kuststrook van Blankenberge tot de Franse grens.
De structuren die nu in Gent, meer specifiek Mariakerke en Wondelgem nog terug te vinden zijn, maakten deel uit van het reserve hoofdkwartier van het Duitse 89e Armeekorps. Mocht de landing in Normandië niet in Normandië plaats gevonden hebben maar aan de Belgische kust, diende deze eenheid namelijk zijn commando zo snel mogelijk te verleggen van Antwerpen naar meer dichterbij het front, in dat geval nabij de Belgische kust. Deze lokatie diende dan ook aangepast en geschikt gemaakt te worden vooraf om aan deze taak te kunnen voldoen.
Van Duitse kant stond dit reserve hoofdkwartier bekend als "Ausweichgefechtsstand Gent". Dit was dus een uitgebouwde stelling met veldversterkingen en bunkers (slechts 2 gekend). Zowel volledig in beton alsook gecombineerde structuren in baksteen en gewapend beton (al de overige bunkerstructuren). Hier en daar werden allicht ook effectief bestaande gebouwen mee opgenomen in het geheel. Er kregen namelijk nogal wat kasteeldomeinen te maken met in hun kasteeltuinen opgetrokken structuren. Het valt dan ook wel te bedenken dat ook de kastelen zelf zeker niet onbemoeid zullen gelaten zijn in die gevallen.
De hoofdbedoeling was dus om bij een Geallieerde aanval aan de Belgische kust, de leiding van de aanwezige Duitse troepen te kunnen aansturen en organiseren vanuit deze locaties.
Binnen deze planning was niet alleen Gent cruciaal. Nog dichter tegen een mogelijks front was er ook nog de "Vergeschobener Fefechtstand Dixmuiden" (Diksmuide) dat eveneens werd voorzien van extra vestingswerken. Ook Sint Kruis Brugge werd op dezelfde manier militair uitgebouwd.
Binnen dit geheel werden ook het Nachtegalenpark in Antwerpen, eveneens Fort V in Antwerpen en het Justitiepaleis in Gent genoemd als blijvende cruciale organisatorische regio's voor de Duitse bezetter in een dergelijke situatie.
Al deze op te richten structuren en uitgebouwde stellingen dienden zeer goed uitgebouwd te worden naar de mogelijkheden van radio- en telegrafieverbindingen.
In geval van nood moest binnen de 20 minuten na de melding van een geallieerde aanval op de Belgische kust, de verplaatsing van voorbereidende troepen vanuit Antwerpen richting Gent kunnen aangevat worden. De ganse eenheid moest deze opdracht en verplaatsing kunnen aanvatten binnen de 2 uur na een eventuele melding hierover.
De bouw van de 2 ooit gebouwde betonnen Luftschutz-bunkers zou reeds zijn gestart in 1942 en na veel vertragingen maar beëindigd geraakt zijn in de loop van 1943. Eigenlijk bestaat zelfs de kans dat deze al gebouwd werden voor er effectief 100% sprake was dit reserve hoofdkwartier hier op te trekken. Mogelijks zag men het origineel veel kleinschaliger gezien de rest van de gecombineerd baksteen - gewapend betonnen structuren pas dateren van rond maart 1944, heel wat later dus. Dit betekent dus ook dat ze toch maar een beperkte periode effectief gebruikt kunnen zijn geweest als je weet dat de regio is bevrijd in september 1944
Hoe was in grote lijnen (voor zover gekend) "Ausweichgefechtsstand Gent" uitgebouwd. |